אם כבר תקופה ארוכה אתם מרגישים שהשיניים שלכם כואבות בלעיסה, ייתכן שגם אתם, כמו רבים אחרים סביבכם, סובלים מחורים בשיניים. אנחנו מניחים שאם הגעתם לקרוא את המאמר הזה, זה כבר סימן שהחלטתם שלא להתעלם מהבעיה ולקחת אותה ברצינות. זהו צעד ראשון וחשוב בדרך לשיפור הבריאות הדנטלית ואנחנו כאן כדי לעזור לכם לקבל את כל המידע שחשוב להכיר על התופעה הנפוצה, על דרכי הטיפול בה וגם על הימים שאחרי.
למה נוצרים חורים בשיניים?
השיניים של כל אחד מאיתנו מורכבות משלוש שכבות – האימייל שהוא החומר החזק והקשיח ביותר בגופנו, אשר עוטף את השן ומגן עליה; הדנטין שעשוי מרקמה קשיחה ועמידה ומוך השן שהוא חלקה הפנימי ביותר, אשר בנוי מרקמות רכות, כלי דם ותאי עצב.
בנוסף לשיניים, חניכיים ורקמות אחרות – לכולנו בפה יש גם המון חיידקים מסוגים שונים. חיידקים מסוג סטרפטוקוקוס הם מהנפוצים ביותר שחיים שם והם גם הגורמים השכיחים ביותר לחורים בשיניים. החיידקים האלו ניזונים משאריות המזון שעל השיניים שלנו וכאשר הם מפרקים את המזון הזה הם מפרישים חומצה שעלולה עם הזמן לגרום לפירוק איטי והדרגתי של האימייל, שהוא כאמור החומר החזק ביותר בגוף – אך גם הוא לא עמיד בפני האיום הזה.
לזהות בזמן את נורות האזהרה
רוב האנשים יפנו לקבלת טיפול רק כאשר הם סובלים מכאב חד ומעיק בשיניים. חלקם אף יתעלמו מהכאב הזה עד שיהפוך בלתי נסבל. חשוב להבין שבמצב כזה ייתכן שכבר יהיה מאוחר מדי לטפל בחור עם סתימה פשוטה ויידרש טיפול שורש מורכב. לכן, חשוב לזהות מראש את סימני האזהרה ולפנות לאבחון במרפאת השיניים עוד בשלבים המוקדמים.
מלבד כאב בשיניים, חשוב לשים לב גם לרגישות לשתייה או אכילה של מזונות חמים או קרים, לריח רע מהפה ולהצטברות מוגברת של עששת בחלל הפה. בכל מקרה, מומלץ גם להגיע למרפאה לביקורות תקופתיות כדי לוודא שהשיניים והחניכיים בריאות – גם ובייחוד כאשר לא נראה לכם שקיימת בעיה כלשהי.
איך מאבחנים חורים בשיניים?
כאשר אדם סובל מחורים בשיניים, מומלץ לפנות בהקדם לרופא שיניים מוסמך ואמין לצורך בדיקה מדוקקת של בריאות חלל הפה ובחינת בריאות השיניים והחניכיים. בחלק מהמקרים, אם מגיעים למרפאה בשלבים המוקדמים, ניתן אפילו להימנע מסתימה. במצב ההתחלתי של החור ניתן לטפל באמצעות הקפדה על היגיינת הפה ומעקב במרפאה. במקרים אחרים תידרש סתימה של החור ובמצבים אחרים ונדירים יידרש אף טיפול שורש.
סתימה בשיניים: כל הטיפולים והשיטות
סתימה בשיניים היא הליך רפואי די פשוט שנחשב לטיפול הנפוץ ביותר בתחום רפואת הפה. המילה "סתימה" שגורה מאוד בפי רוב האנשים, אבל השם המקצועי של ההליך הוא "שחזור". בואו נכיר כמה מסוגי השחזורים הנפוצים ביותר:
סתימת קומפוזיט
אלו שחזורים שמבוצעים באמצעות חומר בשם קומפוזיט, אשר נקשר אל השן והופך לחלק בלתי נפרד ממנה. גם הגוון של הסתימה דומה לזה של השן המקורית ולכן שחזור זה נחשב מבוקש ביותר. הסתימה מאפשרת רמה גובהה של אסתטיקה בשחזור, היא לא דורשת השחזה של השן והיא משחררת חומר בשם פלואוריד שמונע עששת.
מהצד השני, תהליך ביצוע הסתימה מעט מורכב יותר ודורש מקצועיות, מיומנות גבוהה והכנה ראויה מצד הרופא המטפל. במקרים מסוימים הסתימה גם עלולה לגרום לרגישות בשיניים.
סתימות אמלגם
אלו סתימות בגוון כסוף שעשויות מסגסוגת של מתכות שכוללת כספית, כסף וחומרים נוספים. על אף שהכספית ידועה כחומר רעיל, מחקרים רבים נערכו על החומר הזה ולא נמצא בהם כל נזק או חדירה של רעלים לגוף. זוהי סתימה בטוחה ויעילה, בעלות נמוכה יותר, שמשמשת צוותים רפואיים ברחבי העולם כבר מאות שנים. היא מתאימה במיוחד לסתימות באזורים שאינם נראים לעין בגלל צבעה הבולט.
מהצד השני, חומר השחזור הזה לא מתחבר לשן והופך לחלק ממנה כמו שחזור הקומפוזיט. לכן נדרשת השחזה של השן על מנת לחבר אותו. במקרים מסוימים הסתימה גם עלולה לגרום לרגישות במגע עם מתכות שונות.
סתימות עם דבק ייחודי
כיום ניתן לבצע שחזורים גם באמצעות חומר שנקרא יונומר הזכוכית (Glass Ionomer). זהו חומר שמבוסס על אבקת זכוכית בשילוב עם חומצה אנאורגנטית. הוא משמש בעיקר לסתימות של חורים קטנים וכן לשילוב של כתרים לשיניים או סתימות זמניות בחלל הפה.
החומר הזה נקשר לשן בצורה חזקה מאוד ומשחרר פלואוריד אשר מספק הגנה מפני עששת. עם זאת הוא לא מתאים לטיפול ברוב סוגי החורים ולא מומלץ להשתמש בו על שיניים שמיועדות ללעיסה.
מילואה Inlay / Onlay –
אלו סתימות יצוקות מקרמיקה פורצלן או קומפוזיט שמזכירות בהרכבן ובגוון שלהן את השן האנושית. זוהי סתימה יצוקה שמאפשרת לתקן חורים בשיניים הטוחנות האחוריות והיא מאופיינת בחוזק ובעמידות לאורך זמן.
מהצד השני, העלות של הטיפול הזה גבוהה בהשוואה לטיפולים אחרים ונדרשות שתי פגישות במרפאה כדי לבצע אותו. זאת מכיוון שאת הסתימה מכינים במעבדה לאחר לקיחת מידות וצילום של חלל הפה כדי להבטיח התאמה מיטבית לשן שמשקמים.
מהי סתימה זמנית ומתי משתמשים בה?
לעיתים חורים עמוקים בשיניים עלולים לגרום לדלקת במוך השן – האזור הרגיש שמכיל כלי דם ותאי עצב. הדבר מתבטא בכאבים עוצמתיים מאוד שלא פוסקים ולעיתים אף מקרינים לאזורים אחרים בפה ובפנים. במצב כזה נדרש טיפול חירום שיספק הקלה בכאב עד לטיפול שיניים יסודי יותר. סתימות זמניות הן למעשה טיפול "עזרה ראשונה" לשן הכואבת.
בטיפול כזה תינתן זריקת הרדמה שאחריה הרופא ינקה את העששת ויניח סתימה זמנית. כפי ששמה מרמז – הסתימה באה לספק הקלה ופיתרון מידי – אך לאחר מכן נדרש לקבוע תור נוסף לביצוע סתימה קבועה. במקרים רבים יידרש אף טיפול שורש לתיקון המצב.
כאבים אחרי סתימה בשיניים: מה עושים?
ביממה הראשונה שאחרי ביצוע הסתימה – ייתכן כי יופיעו כאבים מקומיים באזור השן שבוצע בה השחזור. כמו כן, המטופל עלול להרגיש רגישות מוגברת בשתייה או באכילה של מזונות חמים או קרים מאוד. התחושות האלו, כמו גם נפיחות שעלולה להופיע בתום הטיפול, צפויים לחלוף לאחר ימים אחדים. מומלץ להיעזר בימים האלו במשככי כאבים על מנת לשפר את ההתמודדות עם התחושות המטרידות.
לעיתים יהיה צורך גם ליטול אנטיביוטיקה כדי למנוע הופעת זיהומים באזור הטיפול ולהפחית דלקות מקומיות. אם הכאבים הולכים ומתגברים בימים שלאחר הניתוח ומלווים בחום, נפיחות או דימום בחלל הפה – יש לפנות למרפאת השיניים בהקדם.
איך לשמור על תוצאות הטיפול?
חורים בשיניים בדרך כלל נגרמים בגלל קושי לשמור על בריאות חלל הפה בצורה מיטבית. לאחר הטיפול לשיקום הפה בעזרת הסתימה, כדאי לעשות כל מאמץ על מנת להבטיח שמירה ראויה על היגיינת הפה – שתפחית את הסיכון לטיפולים נוספים בעתיד.
יש להפנות קשב רב להמלצות של הרופא המטפל להגנה על השיניים והחניכיים. בהיבט הזה חשוב להקפיד לצחצח את כלל חלל הפה לפחות פעמיים ביום בעזרת מברשת מתאימה וכן לנקות גם את האזורים שבין השיניים, את הלשון ואת החניכיים.
חיוני ביותר גם להגיע לביקורות תקופתיות במרפאת השיניים וגם לבצע ניקוי יסודי של חלל הפה אצל שיננית מוסמכת או מומחה לרפואת חניכיים (פריודונט).