זקוקים להרמת סינוס לקראת ביצוע שתלים בשיניים? חוששים מהתהליך ומעוניינים להכיר אותו יותר לעומק? הניסיון שלנו במרפאה מלמד שככל שאנשים מגיעים מוכנים יותר לכל טיפול – כשהם מצוידים בידע מבוסס ובהנחיות מדויקות יותר – כך גם סף החרדה והחששות יורד במידה ניכרת.
אז כדי להכיר קצת יותר לעומק את הטיפול הזה ולפזר את עננת הערפל שמכסה אותו – אנחנו מזמינים אתכם לקרוא את התשובות לכמה מהשאלות הנפוצות ביותר של מטופלים על סינוסים, עצמות הלסת והטיפולים שנועדו לשקם אותם כדי לאפשר לכם לחייך ללא חשש:
מהם סינוסים ומה קורה להם בעקבות אובדן שיניים?
הסינוסים הם למעשה לא יותר ממרווחים ריקים בתוך העצמות בפנים של כל אחת ואחד מאיתנו. הם נועדו לחלק בצורה טובה יותר את המשקל של העצמות, להפחית את הלחץ עליהן וגם להגן על המוח מפגיעה במקרה של חבלה, אם תרצו – מעין "כריות אוויר" טבעיות בתוך הפנים שלנו.
במקרה של אובדן שן טוחנת בלסת העליונה, ייתכן כי המחסור יוביל לספיגה של העצם שתמכה בה בעבר ובכך יגדיל את הסינוס ויקשה על ביצוע שתלים לשיקום הפה. זאת מכיוון שרוב השתלים מתחברים בהברגה לעצם. כאשר אין עצם – גם אין את התמיכה הדרושה לצורך קליטה יעילה של השתל.
מהי השתלת עצם?
אם מעוניינים בשתלים שישקמו את חלל הפה ויחליפו את השיניים שאבדו, הדבר הראשון שחשוב לבדוק זה אם התרחשה ספיגה של העצם. במידה ואכן חסרה עצם באזור השתל, נדרש הליך פשוט יחסית של השתלת תחליף ראוי שיספק תמיכה לשתלים. בחלק מהמקרים ניתן יהיה לבצע את ההליך באותו הטיפול של החדרת השתלים אך במקרים מסוימים יהיה צורך להפריד בין הטיפולים האלו כפי שתכף נבין. ההחלטה הזאת תלויה בגורמים רבים ותתקבל לאחר בחינה מדוקדקת של מצב חלל הפה.
מהו הליך הרמת סינוסים ולשם מה הוא נועד?
השם "הרמת סינוס" עלול לבלבל – זהו למעשה בסך הכול סוג ספציפי של טיפול להשתלת עצם בחניכיים, אשר מתבצע באזור השיניים הטוחנות שבלסת העליונה. זאת מכיוון שבאזור זה ממוקמים כאמור הסינוסים שיש "להרים" – כלומר להקטין את המרווח שהם מייצרים. את הטיפולים בתחום הזה ניתן לחלק לשני סוגים מרכזיים:
הרמת סינוס פתוחה
זהו הטיפול המורכב יותר מבין השניים, שבו מבצעים חיתוך בחניכיים העליונות כדי לחשוף את הסינוס. דרך הפתח הזה מחדירים לאזור חומר שמהווה תחליף לעצם החניכיים. החומר הזה יכול להגיע מעצמות אחרות בחלל הפה, מחלקיקי עצמות מאזורים שונים בגוף או ממקור אחר מהחי או מהצומח. אלו בעצם גרגירים קטנטנים שמכוסים בממברנה מיוחדת מקולגן. ההרכב הייחודי הזה מעודד את הגוף לייצר עצם טבעית חדשה – כמו שקורה באיחוי של עצם בעקבות שבר.
הטיפול הזה מתאים לאנשים שיש להם מחסור משמעותי בעצם ובייחוד במקרים שבהם העובי של העצם הקיימת קטן מחמישה מילימטרים. זהו כאמור הליך מורכב יותר שבדרך כלל נדרש להפריד מביצוע השתל שייקבע למועד אחר.
הרמת סינוס סגורה
זהו הליך פשוט יותר מהטיפול הפתוח ובמהלכו לא מבצעים חיתוך בחניכיים העליונות, אלא עושים חתך קטן ופשוט יותר דרך החך. דרך הפתח הזה הרופא יחדיר את תחליף העצם, חומר אשר כאמור מעודד את הגוף לייצר בעצמו עצם חדשה שתשמש לתמיכה בשתלים.
הטיפול הזה מתאים לאנשים עם מחסור בעצם שאינו משמעותי כל כך. דרך הפתח שנוצר אף ניתן כבר להבריג את השתל אל הלסת – ובמקרים רבים אפשר יהיה לעשות זאת באותו המפגש מבלי להגיע לשני טיפולים שונים במרפאה. עם זאת, ההחלטה בנושא נתונה לשיקול דעתו המקצועי של הרופא המטפל ויש לסמוך על החלטתו בעניין הזה.
תופעות לוואי לאחר ניתוח
ניתוח השתלת עצם והרמת סינוס נחשב להליך כירורגי פשוט יחסית שאינו טומן בחובו סיכונים משמעותיים. עם זאת, במקרים נדירים הוא עלול לכלול תופעות לוואי לא נעימות שחשוב להכיר. הטיפול עלול לגרום לנפיחות ולשטפי דם באזור חלל הפה, כמו גם לכאב מקומי, דימום מהנחיריים או בצקות באזור הפנים.
אלו תופעות שצפויות בדרך כלל לחלוף כעבור כמה ימים ולא אמורות לעורר חשש. עם זאת, אם אתם חשים התגברות של הכאב לאחר כמה ימים, או בכל מקרה של חום וכאבים משמעותיים בחלל הפה – ייתכן כי מדובר בזיהום. במקרה כזה יש לפנות למרפאה, או למוקדי החירום של קופות החולים או לחדר מיון בבית חולים.
הנחיות ודגשים לימים שלאחר הניתוח
מידת ההצלחה של ההליך הזה, כמו גם של כלל הטיפולים לשיקום חלל הפה, תלויה מאוד ביכולות, במקצועיות ובידע של הרופאים במרפאת השיניים – אך גם במידה רבה ביותר במטופל עצמו. הניסיון שלנו מוכיח שוב ושוב כי אנשים שמסורים לטיפול ונשמעים להנחיות גם נהנים בסבירות גבוהה יותר מתוצאות איכותיות שמחזיקות לאורך זמן.
הנחיות מדויקות לימים שלאחר הניתוח יינתנו כמובן במרפאה, אך אלו כמה מההמלצות הגורפות שלנו לכלל המטופלים שאנחנו ממליצים גם לכם לעקוב אחריהן במלואן:
ביום הראשון שלאחר הניתוח יש להימנע מאכילה של מזונות קשים, חמים מאוד או קשים ללעיסה. חשוב שלא לצחצח שיניים ביום הזה ובאופן כללי להפחית במגע בחלקן התחתון של הפנים.
לאורך כל השבועיים הראשונים שאחרי הטיפול יש להימנע מעישון ומצריכת אלכוהול. החומרים האלו משבשים את זרימת הדם התקינה לאזור ובכך עלולים להאריך את ההחלמה. כמו כן כדאי להקפיד שלא לבצע פעילות גופנית מאומצת או כיפוף של הראש כלפי מטה. יש להימנע מקינוח של האף ככל שניתן, או מכל פעולה שעלולה להפעיל לחץ על האזור המנותח לרבות נגינה בכלי נשיפה, טיסה, צלילה או ניפוח בלונים.
מה שכן מומלץ לעשות בתקופה הזאת זה לשמור על היגיינת הפה ברמות הגבוהות ביותר – לשטוף את הפה במי מלח או בחומר חיטוי ייעודי, לצחצח שיניים בעדינות ובזהירות ולהקפיד להגיע לביקורות תקופתיות אצל הרופא המטפל.
הרמת סינוס אצל רופא שיניים או פריודונט?
פריודונט הוא מומחה לרפואת חניכיים ורופא שיניים שמתמחה בשיקום חלל הפה מתמקד יותר בביצוע שתלים, הרמות סינוס והשתלות עצם. רבים מתלבטים איך לבחור במומחה שיבצע את הטיפול שלהם וזו אכן התלבטות משמעותית עם השלכות רבות על איכות הטיפול ותוצאותיו.
ההמלצה שלנו היא ראשית להגיע לאבחון ולייעוץ במרפאה שמרכזת כמה מומחים אשר יכולים להתייעץ, לגבש דעה מושכלת ולהמליץ לכם על האסטרטגיה הנכונה לכם ביותר. במרפאה של ד"ר אבי סולומון פועלים כמה מומחים מתחומים שונים בבריאות הפה אשר יעשו הכול על מנת להחזיר לכם את החיוך לפנים.
ד"ר סולומון בעצמו הוא רופא שיניים עם ניסיון עשיר ורב שנים בשיקום חלל הפה. הוא פועל במגוון רחב של שיטות – מהמתקדמות והמהירות בישראל. לצידו פועלים גם מומחה לכירורגיית פה, פנים ולסתות, מומחה לרפואת חניכיים ואנשי מקצוע נוספים – אשר כולם מחויבים להבטיח שכל מטופל יזכה לליווי המדויק והנכון לו ביותר.