אנשים רבים נתקפים בבהלה או בחרדה כשהם רק שומעים את צמד המילים "טיפול שורש". לכן חשוב לנו להרגיע ולהדגיש כי מדובר בטיפול חיוני ביותר שדווקא מפחית כאבים בחלל הפה. זהו טיפול שמונע אובדן של שיניים ומבטיח שזיהומים ועששת לא יתפשטו לשורש השן – דבר שגורר כאבים משמעותיים.
בנוסף, בניגוד לדעה הרווחת, טיפול שורש לא מוכרח להיות מלווה בכאבים רבים – אם מבצעים אותו במקצועיות ובמיומנות. כדי להפיג קצת את החששות ולוודא שתהיו מוכנים יותר להליך שמצפה לכם, ריכזנו את כל מה שחשוב להבין על טיפול שורש.
מתי יש צורך בטיפול שורש?
כדי להבין באילו מקרים נדרש טיפול שורש, ראשית נסביר בקצרה על מבנה השן. השיניים שלנו מורכבות משלוש שכבות: אימייל – חומר חזק וקשיח שעוטף את השיניים ומגן עליהן; דנטין, חומר צהבהב ומעט פחות קשיח; מוך השן – חלקה הפנימי של השן שמכיל כלי דם ועצבים.
זיהומים חיידקיים עלולים במקרים מסוימים לפגוע בשן ולהביא להרס הדרגתי שלה. עששת או דלקת יכולות עם הזמן להביא להרס של האימייל והדנטין, לפלס את דרכן למוך השן ולפתח זיהום בתוכו. במוך השן כאמור יש ריכוז גבוה של עצבים ולכן זיהום שמגיע אליו כרוך לא פעם בכאבים קשים שלא חולפים עד לטיפול בבעיה.
רוב האנשים מגיעים לרופא רק במצב של כאב קיצוני כזה – אך חשוב להגיע לטיפול עוד לפני – כי בשלבים מוקדמים גם הטיפול יהיה פשוט יותר וגם ניתן יהיה למנוע את הכאב המשמעותי.
איך מתבצע טיפול שורש?
טיפול שורש בדרך כלל נפרס על שני מפגשים במרפאה – אם כי הדבר משתנה מאדם לאדם. ייתכן כי יידרשו גם מפגשים נוספים במקרים מורכבים או ייחודיים. את הטיפול בדרך כלל נחלק לארבעה שלבים מרכזיים:
הרדמה
הטיפול מתבצע בהרדמה מקומית שניתנת בהזרקה. לכן ההליך עצמו אינו כואב. לאחר שווידא שהאזור המטופל רדום, הרופא ישתמש ביריעת גומי כדי לבודד את השן. כך ניתן לשמור על יובש וניקיון של השן בזמן הטיפול ולהקל על ביצוע ההליך הנדרש.
קידוח
כדי להגיע לחלקה הפנימי של השן, נדרש הרופא לקדוח בחלק העליון שלה. זאת על מנת להסיר מהשן חלקים מזוהמים ופגועים. השלב הזה בטיפול נעשה בשילוב עם מיקרוסקופ אשר עוזר להבטיח תוצאות מדויקות ולהסיר את כל חלקי השן הפגועים. לאחר מכן תתבצע שטיפה של האזור במים ובנוזל חיטוי לסילוק שאריות הזיהום והחיידקים.
סתימה
לאחר שווידאנו שהוסרו כל החלקים המזוהמים והפגועים מהשן, תתבצע סתימה של החור באמצעות חומר מיוחד בשם "גוטה פרקה". זהו סוג מסוים של גומי שהגוף אינו מזהה כחומר זר ולכן אינו דוחה אותו. לאחר סתימת החור יולבש על השן כתר זמני.
שחזור השן
אם חלקים גדולים מכותרת השן נפגעו כתוצאה מהטיפול, יהיה צורך להגיע לביקור נוסף במרפאה על מנת להניח כתר קבוע שמהווה שחזור של כותרת השן – חלקה העליון והנראה לעין.
הנחיות לאחר טיפול שורש
כמו בכל טיפול שיניים – גם ההצלחה של טיפול השורש תלויה בשני דברים מרכזיים. היא תלויה כמובן ברופא המטפל – במיומנות, בידע ובמקצועיות שלו – אבל גם במטופל עצמו. שמירה על היגיינת חלל הפה היא אבן יסוד בתהליך הזה, והיא שתגדיר אם הוא יסתיים בהצלחה או בכישלון.
בייחוד בתקופה שאחרי הטיפול, חשוב להקפיד אפילו יותר מהרגיל על בריאות מיטבית של חלל הפה. זה אומר שצריך לצחצח את השיניים והחניכיים כפי שנדריך אתכם במרפאה, להקפיד ליטול אנטיביוטיקה אם קיבלתם הנחייה כזאת, לנקות את האזורים שבין השיניים לפחות פעם ביום וגם לשטוף את הפה עם תמיסה ייעודית שמפחיתה את הסיכון לדלקות ולעששת.
בסוף הטיפול גם נקבע לכם מועדים לביקורות תקופתיות. חשוב להגיע למרפאה במועדים האלו כדי לוודא שהטיפול הצליח ומומלץ גם לקבוע תורים נוספים לניקוי עמוק של אבנית אצל שיננית. כל אחת מהפעולות האלו מפחיתה במידה ניכרת את הסיכון לזיהום ומרחיקה את הצורך בטיפולים נוספים בחלל הפה בעתיד.
כאבים אחרי טיפול שורש
בתום טיפול השורש עדיין לא תרגישו כלל כאבים בחלל הפה הודות להרדמה המקומית. עם זאת, בשעות שאחרי הטיפול החומרים האלו יתפוגגו וייתכן כי תרגישו אי נוחות וכאבים מקומיים באזור המטופל. התסמינים האלו צפויים לחלוף בהדרגה עד כמה ימים ממועד הניתוח – והניסיון שלנו מלמד כי תרופות לשיכוך כאבים, גם אלו שניתנות ללא מרשם, בהחלט יעילות בהתגברות על התחושות הלא נעימות.
לכן, מומלץ להצטייד מראש במשככי כאבים שיעזרו לעבור את הימים הראשונים ולא לחכות לרגע האחרון. התרופות האלו יכולות לגרום לנמנום או לחולשה ולכן כדאי לוודא שאין לכם שום דבר חשוב לעשות אחרי הטיפול. נדגיש כי כאב הוא תופעה מוכרת של טיפול שורש – אך מחקרים שונים מראים כי כ-40 אחוזים בלבד מהמטופלים סובלים ממנו בתום ההליך.
במקרים חריגים ביותר, הכאב עלול להצביע על זיהום חיידקי באזור הטיפול. חשוב לשים לב לתסמינים שכוללים כאב שלא חולף או רק מתגבר בימים שאחרי הטיפול, נפיחות בתוך הפה או מחוצה לו, חום גוף גבוה וכן תחושה של "דופק" באזור הפה. במקרים כאלו, מומלץ לעדכן בהקדם את המרפאה או את הרופא המטפל.
חשוב גם לשים לב לכל תגובה אלרגית שיכולה לצוץ בתגובה לתרופות כגון פריחה, גרד ואדמומיות.
האם אפשר לבצע טיפול שורש בהיריון?
חלק מהנשים חושבות כי בזמן ההיריון עדיף להימנע מטיפולי שיניים מורכבים – ובהם טיפול שורש. במקביל, דווקא בתקופה הזאת עולה השכיחות של בעיות בשיניים ובחניכיים כתוצאה מהשינויים ההורמונליים והפיזיולוגיים שמביא איתו ההיריון.
ברמת העיקרון, בהחלט ניתן לבצע טיפולי שורש בזמן ההיריון, אך במתכונת הבאה: בטרימסטר הראשון נבצע טיפולי חירום או טיפולי מניעה כדי לנסות ולשפר את המצב ללא ניתוח. אם הרופא מחליט שאין מנוס מטיפול שורש – נשתדל לבצע אותו בטרימסטר השני. זאת מכיוון שככל שמתרחקים מהחודש הראשון – כך פוחת הסיכון בהליכים מהסוג הזה.
אם הטיפול נדרש בטרימסטר השלישי להיריון, נעדיף לבצע אותו כמה שיותר מוקדם, בחלקו הראשון אם הדבר מתאפשר. בחלק השני של הטרימסטר השלישי יהיה מעט בעייתי יותר לבצעו מכיוון שהאישה בשלב הזה בדרך כלל מתקשה לשכב למשך זמן רב. עם זאת, כאשר לא ניתן לדחות את הטיפול, נוכל לבצע אותו גם בשלב הזה.
טיפול שורש: אצל אנדודונט או רופא שיניים?
הצלחתו של טיפול שורש תלויה כמובן במיומנותו, בידע ובניסיון של הרופא המטפל שתבחרו בו. את הטיפולים האלו מבצעים רוב רופאי השיניים – והם מוסמכים לכך ויכולים להשיג תוצאות מעולות. עם זאת, בדרך כלל השאיפה היא לבצע טיפולים כאלו אצל אנשים שהתמחו בתחום הספציפי הזה. אנדודנט הוא למעשה מומחה לטיפולי שורש. זהו אדם שמתמקד בעיקר בטיפולים כאלו, עוקב אחר המחקרים והחידושים בתחום וצבר ידע וניסיון רב בהם. לכן, כאשר מתאפשר, מומלץ לבחור ברופא כזה לצורך הטיפול.
במרפאה של ד"ר אבי סולומון פועלת אנדודונטית מומחית וכן שורה של רופאים מקצועיים אחרים אשר פועלים בשילוב זרועות כדי לוודא שכל המטופלים שלנו מקבלים את הטיפול המתאים להם ביותר וזוכים למלוא הרגישות, המקצועיות וההבנה לפני הטיפול, במהלכו ואחריו.