השתלת חניכיים

תמונה של admin

admin

עורך ראשי באתר dr-solomon.co.il

כואב לכם כשאתם שותים משקאות קרים או אוכלים גלידה? השיניים מתחילות לנוע מעט במקומן? ייתכן שגם אתם סובלים מנסיגת חניכיים שעלולה לסכן את בריאות חלל הפה ואף לגרום לאובדן שיניים. הטיפול היעיל ביותר לבעיה הזאת הוא השתלת חניכיים, שבמהלכו מכסים את השיניים שנותרו חשופות בשל אובדן רקמות החניכיים. בואו נכיר קצת יותר לעומק את הבעיה הנפוצה, את דרכי הטיפול בה ואת ההנחיות שיעזרו לכם להבטיח שהמצב לא יחזור על עצמו בעתיד.

מה זו בעצם נסיגת חניכיים וממה היא נגרמת?

החניכיים הן הרקמות העדינות שמקיפות את השיניים, תומכות בהן ומגנות עליהן. על פי הערכות שונות, בין 4 ל-12 אחוזים מהאנשים בעולם יסבלו בשלב כזה או אחר בחייהם מנסיגת חניכיים. זהו מצב שבו ממש כפי שאפשר להבין משמו – החניכיים נסוגות לאחור ולמעשה מפסיקות לכסות חלקים מסוימים מהשיניים.

כאשר הנסיגה מגיעה עד לשורש השן, האזור הרגיש הזה נותר חשוף ופגיע. שורש השן מלא בתאי עצב ולכן המצב מתאפיין גם ברגישות למזונות חמים או קרים ולעיתים אף בכאבים של ממש שמשבשים את שגרת החיים. בהיעדר טיפול, המשך הנסיגה עלול להוביל גם לאובדן התמיכה בשיניים, מה שכאמור יכול לגרום להן לנשור ולחייב שיקום בעזרת שתלים.

נסיגת חניכיים יכולה להיגרם מסיבות שונות, אך השכיחה ביותר שבהן היא דלקות חניכיים או מחלות חניכיים. אלו מצבים שבהם רקמה דלקתית מכסה את הרקמות הרגישות האלו ופוגעת בהן. גם חבלות בחלל הפה, פירסינג, עישון או צחצוח שיניים אגרסיבי מדי עלולים להגביר את שכיחות התופעה ולהחמיר את ההשפעה שלה על חלל הפה. גם אנשים שנוטים לשחק עם עט או עם אביזרים אחרים באזור הפה עלולים לעודד את הנסיגה.

לזהות את נורות האזהרה ולפנות לקבלת טיפול בהקדם

אנשים רבים מגיעים למרפאת השיניים לטפל בנסיגת חניכיים רק כאשר הבעיה חמורה והשיניים מתחילות להתנדנד. עם זאת, מומלץ ורצוי להגיע למרפאה עוד בשלבים ההתחלתיים של הנסיגה – כאשר קל וזול יותר לטפל בה. לכן חשוב להקפיד על ביקורות שגרתיות אצל רופא שיניים ולפנות בהקדם למרפאה בכל פעם שמבחינים בכאב או ברגישות למזונות חמים או קרים, תנודות של השיניים או הימצאות של "כיסי חניכיים" – כלומר מרווחים בולטים בין השיניים לרקמות החניכיים.

מה עושים בניתוח השתלת חניכיים?

בחלק מהמקרים ניתן יהיה לטפל בדלקת החניכיים ובנסיגת החניכיים באמצעות ניקוי של רקמות הדלקת ושיפור רמת ההיגיינה של חלל הפה. עם זאת, במקרים מסוימים נמליץ על ניתוח שיציל את החניכיים הפגועות וימנע אובדן של השיניים. במהלך הניתוח הזה לוקחים רקמה בריאה מאזור אחר בחלל הפה ומכסים באמצעותה את חלקי השן שנותרו חשופים בגלל הדלקת.

ניתוחי השתלות שיניים אפשריים:

שימוש ברקמות חיבור 

זו השיטה הנפוצה ביותר, אשר במהלכה הרופא מוציא רקמה בריאה מחלקו העליון של חלל הפה – החך. הרקמה הזאת משמשת לכיסוי שורשי השן באזור הניתוח. במסגרת ההליך הזה נתפרות הרקמות החדשות לרקמות החניכיים כדי לעודד חיבור ביניהם שישקם את האזור ויספק הגנה מיטבית על שורש השן.

השתלה סביבתית

בשיטה הזאת משתמשים ברקמות חניכיים בריאות באזור שקרוב לשן על מנת להבטיח קליטה יעילה ככל שניתן של הרקמות באזור הניתוח. השיטה הזאת לא מתאימה לכולם וייעשה בה שימוש רק עם רקמות החניכיים באזור הזה בריאות ולא נפגעו כתוצאה מהדלקת.

השתלת חניכיים חופשית 

גם בשיטה הזאת משתמשים ברקמה מהחך של המטופל עצמו – אך בהיקף נמוך ומצומצם יותר. הטיפול מתאים למי שסובל מחניכיים דקות שדורשות עיבוי ולא למי שכבר סובל מהרס מתקדם של רקמות החניכיים בעקבות הנסיגה.

השתלה בשיטת אלודרם 

אלודרם הוא חומר שדומה בהרכבו ובתכונות שלו לרקמות החניכיים האנושיות. בכך הוא חוסך את החיתוך של רקמות בריאות מהמטופל עצמו, אך לא ניתן להשתמש בו בכל הניתוחים. ההחלטה תתקבל לאחר בדיקה מעמיקה של מצב חלל הפה.

הימים שאחרי הניתוח: כל מה שחשוב לדעת

ניתוח השתלת חניכיים מבוצע תחת הרדמה מקומית ונחשב פשוט ומהיר בהשוואה לטיפולים אחרים בחלל הפה. עם זאת, עדיין ישנם דגשים חשובים שחשוב להכיר על הימים שאחריו. ראשית, בתום הניתוח יש להימנע ממאכלים או משקאות חמים או קרים מאוד. חשוב גם להימנע משטיפת הפה, גרגור או יריקה. הפעולות האלו עלולות להפריע לקרישת הדם באזור המטופל.

אם אכן מופיע דימום בפה – זה טבעי ולא אמור לעורר חשש. יש לספוג את הדם באמצעות ספוגית גזה ולהפעיל לחץ על האזור עד לעצירת הדימום. אם המצב נמשך זמן רב – יש להיוועץ עם המרפאה. ביום הזה יש להימנע מעישון או מפעילות גופנית.

כעבור יום אחד ניתן כבר לחזור לאכול מה שרוצים, לצחצח שיניים באזורים שרחוקים מאזור הניתוח ולשוב לפעילות רגילה. עם זאת, יש לשים לב לכל התפתחות חריגה בחלל הפה. אם אתם חשים כאבים משמעותיים, נפיחות ו"תחושת דופק" בחלל הפה – יש לעדכן את הצוות הרפואי בהקדם. חשוב גם להקפיד ליטול אנטיביוטיקה בהתאם להוראת הרופא ולשמור על רמת היגיינה מצוינת של חלל הפה.

מתי אפשר לראות תוצאות אחרי הניתוח?

חשוב להבין כי מיד אחרי הניתוח האזור המטופל ודאי יהיה נפוח, חבול וכואב. תוצאות סופיות ניתן לראות רק כעבור כמה שבועות – בדרך כלל עד חמישה, אם כי השיפור עשוי להופיע הרבה לפני. רמת הכאב ותופעות הלוואי משתנות מאדם לאדם ולכן חשוב להיעזר בסבלנות ולא להיבהל אם לא מבחינים בשינוי מיד בתום ההליך.

איך להבטיח את הצלחת הטיפול?

ניתוח השתלת חניכיים הוא כאמור הליך די פשוט, אך הצלחתו טמונה במידה רבה גם במטופלים עצמם. זה לא מספיק שהרופא יצליח לכסות את שורשי השן. כדי לסייע לקליטה תקינה של הרקמות החדשות ולמנוע מהנסיגה להימשך – המטופל חייב לגלות אחריות למצבו ולנקוט בפעולות שיבטיחו שמירה מיטבית על בריאות חלל הפה.

זה אומר שחשוב לעקוב אחר הנחיות הצוותים הרפואיים בדבר צחצוח נכון, יסודי ועדין של השיניים והחניכיים. חשוב גם ליטול אנטיביוטיקה כפי שהגדיר הרופא, להגיע לביקורות תקופתיות במרפאה במועדים שנקבעו וגם לנקוט בצעדים אקטיביים נוספים לשמירה על הפה כמו ניקוי אבנית בכל כמה חודשים, ניקוי של המרווחים בין השיניים ושטיפת הפה בחומרים המתאימים לכך. ככל שתצליחו למלא אחר ההנחיות האלו, כך יפחת הסיכון לאובדן שיניים או לבעיות נוספות בחלל הפה בעתיד הקרוב והרחוק.

השתלת חניכיים: אצל רופא שיניים או פריודונט?

גם רופאי שיניים ומומחים בשיקום הפה מוסמכים לבצע ניתוחים להשתלת חניכיים. עם זאת, בהחלט כדאי לבצע את הטיפול אצל פריודונט – מומחה לרפואת חניכיים, כאשר הדבר מתאפשר. פריודונט הוא רופא שעבר הכשרה ממוקדת בתחום הספציפי הזה, עוקב באדיקות אחר כל המחקרים והחידושים שמתפרסמים בנושא ושם את כל הדגש בעבודתו על טיפול ומניעה של בעיות בחניכיים.

במרפאה של ד"ר אבי סולומון  בבאר שבע יש שורה של מומחים מכל תחומי בריאות הפה, בהם פריודונט מומחה. הרופאים פועלים בשילוב זרועות כדי להציע טיפול כולל ומקיף לכל בעיה שעלולה לצוץ למטופלינו. אנחנו מזמינים אתכם להגיע אלינו לאבחון שבו נסביר לכם, ברגישות ובמקצועיות, על כלל האפשרויות שעומדות בפניכם כדי להחזיר לכם את החיוך לפנים.

תמונה של admin

admin

עורך ראשי באתר dr-solomon.co.il

עוד על הכותב >