טיפול שורש – מהו?

בין הטיפולים הנפוצים ביותר המבוצעים על ידי רופאי השיניים נמצא טיפול השורש. מדובר בהליך שמבוצע עשרות אם לא מאות פעמים על ידי כמעט כל רופא השיניים בשנה. למרות שפרוצדורה שכיחה לא כל מי שעובר טיפול שורש יודע באמת מה רופא השיניים עושה כדי לטפל בשן.

טיפול שורש – מהו
טיפול שורש – מהו

מהו השורש בו רופא השיניים בעצם מטפל?

על מנת להבין טיפול שורש מהו כדאי קודם כל להבין מעט יותר על מבנה השיניים, החניכיים והשורשים. בתוך השן ותחת האמייל, בשכבה קשה הנקראת דנטין מצויה שכבה רכה יותר של כלי דם שמחוברים לעצם בתוכה השן "יושבת". השורש הוא למעשה המקור ממנו השן ניזונה ודרכו היא מקבלת אספקת מזון מן הגוף. באמצעות השורש השן יכולה להתקיים כאזור חי בגוף האדם. למרות שכלפי חוץ השיניים נראות כאיבר קשה ונטול אספקת דם (כמו הציפורניים למשל) זה לא מדויק, השן זקוקה לאספקת חומרי הזנה על מנת  לגדול (בשלב צמיחת השיניים בילדים) ותלויה בשורשי השיניים כדי להמשיך ולתפקד באופן מיירבי.

מתי יש צורך בטיפול שורש?

כאמור, השיניים שלנו "יושבות" בתוך עצמות הלסת ומחוברות אליהן דרך שורשי השיניים. נזק לשכבה החיצונית של השן בעקבות שחיקה, חור וכד' עשויים לחשוף את השכבה הפנימית הרכה של השן ולאפשר לחיידקים הנמצאים בחלל הפה לזהם את השורש. בהיעדר דרך לשן להשתקם בעצמה (שן לא יכולה להחלים ללא טיפול) ולסגור את החור שנוצר (שלא כמו העור למשל שמחלים ונסגר במקום הפציעה) חיידקים יגרמו לזיהום ודלקת באזור. עם הזמן, הדבר עשוי לגרום לא רק לכאבים עזים אלא לנזק של ממש. זיהום בשורש השן יכול לגרום לזיהום בחניכיים ובעצם הלסת. בעבר, לפני עידן רפואת השיניים המודרנית, כאשר טיפול שורש לא היה זמין זיהום קשה בשן יכל אפילו לסכן חיים כאשר הזיהום התפשט למחזור הדם של החולה. כיום, מדובר במקרים נדירים ביותר בגלל היכולת של רופאי השיניים לבצע טיפולי שורש סטריליים, יעילים וברמה גבוהה.

טיפול שורש – מהו? מה בעצם רופא השיניים עושה?

כאמור, טיפול שורש הוא טיפול שמטרתו לרפא ולשמר את שורשי השן ואת השן עצמה. על מנת להגיע אל שורשי השיניים רופא השיניים יחשוף את האזור הדורש טיפול. לאחר מכן האזור ינוקה ויסגר על ידי אמצעי שיקומי כגון סתימה, כתר וכדומה. מדובר בהליך פשוט יחסית, לא מדובר בניתוח או פרוצדורה מורכבת. על מנת לעשות את הטיפול בצורה הטובה ביותר רופא השיניים ירצה להשתמש בשיטות הדמיה כגון צילומי שיניים כדי לתכן את מהלך הטיפול.

האם ניתן לבצע את הטיפול לכל שן?

באופו עקרוני, ניתן לעשות טיפול שורש לכל שן שזקוקה לשיקום מסוג זה. עם זאת, כאשר מדובר במבנה אנטומי שלא מאפשר גישה לשורשי השן, בשן סדוקה או שבורה באופן קיצוני, כאשר לשן אין תמיכה מספקת בתוך מקום מושבה בלסת ייתכן שטיפול שורש אינו האופציה הטובה ביותר. כדאי לדעת שהטכנולוגיה והמומחיות הגבוהה בביצוע הליכים אלו מאפשרת להציל שיניים שאפילו לפני שנים ספורות נחשבו למקרה אבוד. למרות זאת, אם רופא השיניים סבור שטיפול שורש אינו האפשרות הטובה ביותר הוא עשוי להמליץ על ניתוח דנטלי או אפילו עקירה מלאה של השן.

האם יש תופעות לוואי לטיפול שורש?

כמו כל הליך שמבוצע בגוף האדם יתכנו תופעות לוואי בסיומו. טיפול שורש נחשב לטיפול פשוט יחסית וללא תופעות לוואי מיוחדות. עם זאת, יש לזכור שהפעולות שרופא השיניים עושה בתוך הפה לא תמיד נעימות ותיתכן תחושת אי נוחות לאחר הטיפול. רוב המטופלים שעוברים טיפול שורש יחוו את תופעות הלוואי הבאות בימים הראשונים לאחר הטיפול:

  • תחושת נימול או חוסר תחושה בצד הפנים בו נעשה טיפול השורש – הסיבה היא כמובן חומרי ההרדמה שהרופא משתמש בהם במהלך הטיפול
  • תחושת אי נוחות או כאב – עוברת מעצמה תוך מספר שעות עד מספר ימים. בהוראת הרופא ניתן להשתמש במשככי כאבים ללא מרשם כדי להקל על המטופל.
  • רגישות לחום/קור – טיפול שורש עשוי לגרום לרגישות בזמן שתיה ואכילה. התחושה תעבור תוך מספר ימים

כמובן שבכל מצב בו לאחר טיפול השורש המטופל חש שמשהו אינו כשורה חשוב מאוד לפנות אל רופא השיניים למעקב ובירור הבעיה. ברוב המקרים, לאחר מספר ימים ניתן לחזור לשגרה מלאה של חיים כולל אכילה ושתיה (יש להתייעץ עם רופא השיניים כמובן).

כמה זמן טיפול שורש מחזיק?

שן ששוקמה בעזרת טיפול נכון יכולה להמשיך לשרת את בעליה שנים רבות לאחר הטיפול ואפילו לשארית חייו. ישנם מקרים בהם יש צורך בטיפול נוסף לאחר מספר שנים. לרוב מדובר בטיפול בשל נסיבות כגון נטיה לעששת, חוסר היגיינה דנטלית נכונה, מחלות של חלל הפה, עישון סיגריות קבוע וכדומה. מטופל שמשכיל לשמור על בריאות השיניים שלו בעזרת שגרת הגיינה נכונה, הימנעות מחומרים שעשויים להזיק לשן (סוכר, משקאות המכילים קפאין, נקוטין, אלכוהול ועוד), ביקורים סדירים אצל השיננית ומעקב קבוע אצל רופא השיניים יזכה לרוב בשן בריאה ללא בעיות נוספות למשך שנים רבות לאחר ביצוע טיפול השורש.