רבים יידרשו במהלך חייהם להשלמת שיניים שנשרו או נעקרו כתוצאה ממחלות חניכיים, חבלות או צרות אחרות שמזמנים לנו החיים. למרבה המזל, אנחנו נמצאים בתקופה שבה היכולות בתחום הזה כבר מפותחות מאוד ואף הולכות ומשתכללות כל הזמן. כיום ניתן להבטיח תוצאות איכותיות ביותר בעזרת שתלים עמידים ומתקדמים שיחזיקו לאורך זמן. במדריך הזה תוכלו למצוא את כל המידע שחשוב להכיר על הטיפול הנפוץ כדי להתכונן אליו בצורה הטובה ביותר:
ממה מורכבות השיניים שלנו וכיצד השתלים מחליפים אותן?
השיניים האנושיות הן הרבה יותר מהחלק הלבן שכולם יכולים לראות. השן מורכבת משורש – החלק הסמוי שמחבר אותה ללסת, כותרת – החלק הנראה לעין של השן וצוואר שמחבר בין שני החלקים האלו.
גם כשנכנסים לעובי השן ניתן לגלות כמה חלקים שונים שמרכיבים אותה – מוך – החלק הפנימי ביותר שמכיל רקמת תאים עם עצבים וכלי דם; דנטין – רקמה קשה ועמידה יותר שמגנה על מוך השן; מלט השן (צמנטום) – שכבה דקה שעוטפת את הדנטין; אימייל – החומר שמקנה לשן את צבעה הבהיר ונחשב לחומר הקשיח ביותר בגופנו.
כאשר נדרש שיקום של שיניים חסרות או פגומות – יש לקחת בחשבון את המבנה של השן על כלל מרכיביו כדי להתאים שתלים שלא רק ירגישו ויראו כמו שן אמיתית – אלא גם יספקו תמיכה והגנה לאורך זמן. כל אלו נלקחים בחשבון בתהליך השיקום כדי להתאים את השתל הנכון לכל אדם.
מהו שתל דנטלי?
השתלים הדנטליים שאנחנו מכירים כיום פותחו בשנות ה-50 בדנמרק במטרה לספק מענה ראוי לאנשים שאיבדו את השיניים שלהם. המונח "שתל" שכולם משתמשים בו למעשה מתייחס רק לחלק אחד בתהליך – זהו החלק שמחליף את שורש השן ולכן הוא מיוצר מחומר קשיח ועמיד – בדרך כלל מתכת מסוג טיטניום.
את השתל מחדירים בניתוח לתוך עצמות הלסת שתומכות בשיניים כדי לייצב את השן בחלל הפה ללא תמיכה חיצונית. בשלב מאוחר יותר מחברים לשתל את הכתר שמחליף את חלק השן שנראה לעין. הכתרים בדרך כלל מיוצרים מחומרים שמזכירים בהרכבם את זה של השן האנושית – חרסינה, זרקוניה או מתכת בציפוי חרסינה.
אילו סוגי שתלים דנטליים קיימים?
שתל טבעי (Root Form)
בעל המבנה והצורה של שורש השן הטבעי. מתאים למטופלים עם עצם לסת יציבה ורחבה שניתן לקבע בה את השתל ללא חשש. במקרים מסוימים תידרש השתלת עצם להבטחת ההצלחה של הטיפול.
שתל "צלחת" (Plate Form)
יבוצע במקרה שהלסת צרה ולא מאפשרת תמיכה ראויה לשתל. צורתו של השתל הזה מזכירה צלחת – הוא ארוך ושטוח ובכך ניתן לשלב אותו בקלות רבה יותר בפה של מטופלים אלו.
שתל מסגרת (Subperioteal)
מתאים למטופלים שסובלים משחיקה של העצם בעקבות מחלות או צריכה של תרופות. השתל מחוזק על ידי מסגרת ייעודית מבלי שיידרש חיבור שלו לעצם הלסת.
שתל זיגמוטי
זהו סוג חדש של שתלים שניתן לקבל לעצם הלחי במקום לעצם הלסת ובכך להתגבר על המחסור בעצם. זו שיטה חדשנית שנכנסת בהדרגה למרפאות בארץ ובעולם.
למי מומלץ לבצע השתלת שיניים ולמי פחות?
השתלת שיניים נועדה לסייע לכל מי שאיבדו שיניים לאורח חייהם – אבל לא רק. במקרים מסוימים אין מנוס מעקירת שיניים כתוצאה ממחלה או מהרס מתקדם שלהן. עם זאת, ההעדפה היא תמיד להציל את השיניים ככל שניתן ולבחור בעקירה ובהשתלה רק כמוצא אחרון. זאת מכיוון שעל אף ההתפתחות הטכנולוגיה ושיפור היכולות בתחום – עדיין כדאי להציל את השיניים הקיימות כשמתאפשר.
בכל מקרה, אין במקרה הזה המלצה גורפת שמתאימה לכל האנשים. כדי להבין מהן האפשרויות שעומדות בפניכם ולבחור את המתאימה לכם ביותר אנחנו ממליצים לפנות בהקדם לייעוץ במרפאת השיניים. במרפאה של ד"ר אבי סולומון פועלים מומחים מנוסים ורגישים שישמחו להקשיב לכם, לייעץ ולהשיב על כל שאלה.
איך מתבצע תהליך ההשתלה?
אופן השתלת השיניים משתנה מאדם לאדם בהתאם למצב הדנטלי שלו. לדוגמה, יש אנשים שלקראת הטיפול יידרשו להשתלת עצם או הרמת סינוס – הליכים שנחשבים די פשוטים, אך עלולים להאריך את התהליך. באופן כללי, תהליך ההשתלה עצמו נחלק לשלושה שלבים:
קיבוע השתל בעצם
את השתל ניתן לדמיין כמעין בורג שמקבעים לתוך עצמות הלסת שתומכות בשיניים. הקיבוע בדרך כלל יבוצע בהברגה ובסופו יתפרו החניכיים מעל השתל כך שהוא לא ייראה לעין כלל. בשלב הזה בדרך כלל יותקן תחליף זמני לשן שיקובע באמצעות גשר. אם השתל מתבצע באזור שאינו נראה לעין – אפשר לוותר על התחליף הזמני.
חשיפת השתל
בתום תקופה של בין שלושה לשישה חודשים, יידרש הרופא להתקין מעל השתל כיפת מתכת שמכינה אותו לחיבור השתל הקבוע. מטרתו של השלב הזה היא לשפר את סיכויי ההצלחה של ההליך כולו ולהקל על ריפוי החניכיים. לאחר התקנת הכיפה הזאת יוחזר השתל הזמני למקומו.
חיבור הכתר הקבוע
בתום תקופה של כמה שבועות ייקבע עוד ביקור במרפאה שבו יותקן הכתר שכאמור מהווה את החלק הנראה לעין של השן. ייתכן כי בתום התהליך הזה יידרשו עוד מפגשים במרפאה כדי לשפר את מראה הכתר ואת התאמתו בגודל, בצורה ובצבע – לשאר השיניים בפה.
כמה זמן השתלים מחזיקים מעמד?
מידת ההצלחה של הטיפול הזה משתנה מאוד מאדם לאדם. כיום השתלים מהדור החדש יכולים להחזיק גם לעשרות שנים ובמקרים רבים אף לכל החיים – אך הדבר תלוי מאוד במחויבות של המטופל לשמירה עליהם ולתחזוקה השוטפת של בריאות חלל הפה.
כדי להבטיח שהשתלים יחזיקו לאורך זמן, ראשית חשוב לבחור ברופא מיומן, מנוסה ואמין לביצוע הניתוח. חשוב גם להגיע למרפאה לביקורות תקופתיות במועדים שנקבעו ולהקפיד על היגיינת פה מצוינת. זה אומר לצחצח שיניים לפחות פעמיים ביום, להשתמש באביזרים לניקוי יסודי בין השיניים, לשטוף את הפה, להגיע לניקוי אבן יסודי במרפאה ובעיקר לטפל בכל בעיה דנטלית שעלולה להופיע עוד בשלבים המוקדמים.
האם השתלת שיניים כרוכה בסיכונים?
השתלת שיניים היא אמנם טיפול ארוך שדורש מיומנות גבוהה – אך מבחינת סיכונים הוא נחשב פשוט ובטוח באופן יחסי. עם זאת, עדיין מדובר בניתוח לכל דבר וככזה הוא טומן בחובו סכנות שכדאי להכיר. במקרים נדירים עלולות להופיע בעיות כמו פגיעה עצבית, נפיחות, דימום מוגבר, אי נוחות, זיהום או פגיעה ברקמות ובשיניים סמוכות. כדי להבין עוד על הסיכונים והסיבוכים האפשריים כדאי להיוועץ עם הרופא המטפל.
למה לצפות בתהליך ההחלמה?
בשעות הראשונות שאחרי הניתוח מומלץ להימנע משתייה ואכילה – זאת מכיוון שבזמן הזה חומרי ההרדמה עדיין עשויים להשפיע עליכם. בימים שלאחר מכן יש להקפיד על אכילת מזונות רכים וכן להימנע מפעילות גופנית מאומצת. אם בימים האלו אתם סובלים מעלייה פתאומית בחום או מכאבים חזקים בחלל הפה – יש לפנות לקבלת טיפול רפואי. כמו כן חשוב מאוד להגיע לביקורות אצל רופא השיניים.
סימנים לדחיית השתלים שחשוב להכיר
אי קליטת שתל בחלל הפה זו תופעה נדירה ביותר אך בכל זאת חשוב להכיר את הסימנים שעשויים להצביע עליה. אם אתם סובלים מכאבים ומרגישות באזור ההשתלה שלא חולפים במשך כמה ימים ומלווים גם בחום ובנפיחות באזור – כדאי לפנות למרפאת השיניים, למרכזי החירום של קופות החולים או לחדר מיון בבית החולים.
שתלים דנטליים אצל רופא שיניים או פריודונט?
רופאים רבים שעוסקים ברפואת הפה יכולים לבצע השתלות שיניים ושיקום של חלל הפה. עם זאת, חשוב לזכור כי מדובר במשימה מורכבת ורגישה שדורשת עדינות ודיוק ברמות הגבוהות ביותר. לכן, מומלץ לבצע אותה אצל רופא שיניים מוסמך עם התמחות ספציפית וניסיון בתחום השתלות השיניים. זאת על מנת להבטיח שתקבלו את התוצאה האיכותית ביותר – שגם תישמר לאורך זמן.
יש לכם שאלות? רוצים לדעת עוד על הטיפול ועל האפשרויות שעומדות בפניכם? אנחנו מזמינים אתכם להתייעץ, לשאול ולדבר עם המומחים שלנו במרפאה.