כשמטופלים במרפאה שומעים שהם צריכים לעבור עקירת שן, הם בדרך כלל נתקפים בבהלה בלתי נשלטת. אולם, הניסיון שלנו בפועל מלמד שעקירה דווקא נחשבת במקרים רבים להליך לא מפחיד או כואב במיוחד – כל עוד עושים אותה במיומנות ובמקצועיות. כדי לנסות ולהפיג לכם במעט את הפחד מעקירות ולסייע לכם להכיר טוב יותר את הטיפול הנפוץ הזה – ריכזנו את כל המידע שחשוב לדעת על סוגי העקירות השונים, אופן ההרדמה, משך הטיפול וחשוב מכל – ההנחיות ליום שאחרי:
באילו מקרים נדרשת עקירה?
חשוב להבין שעקירה של שן שאינה שן בינה נחשבת למפלט אחרון כאשר אנחנו בטוחים שמיצינו את כל שאר האפשרויות שעומדות בפנינו להצלה של השן הקיימת ולמניעת העקירה שלה. זאת מכיוון שקל הרבה יותר לשמר שן טבעית מאשר לבצע שתלים ושחזור שלה בשלב מאוחר יותר. עם זאת, כמובן שלא בכל המקרים ניתן יהיה לשמור על השן ולפעמים לא יהיה מנוס מהעקירה. אולם חשוב לוודא שעושים זאת לאחר אבחון מעמיק אצל רופא מקצועי ומיומן עם ניסיון בשיקום ובשחזור שיניים.
ומה לגבי עקירת שן בינה?
ישנם מקרים שבהם ההחלטה על העקירה תתקבל בקלות רבה יותר – כמו במקרה של עקירת שן בינה. לשיני בינה אין באמת ערך פונקציונלי לתפקוד שלנו ובמקרים מסוימים הצמיחה שלהן יכולה להיות כרוכה בלא מעט כאבים או אפילו דלקות של ממש בחלל הפה שמביאות עמן גם נפיחות, רגישות ואי נוחות כללית.
לעיתים, שן הבינה תהיה סמוכה גם לעצבים, תצמח בכיוון לא תקין או לא תוכל לבקוע בגלל שיניים אחרות שמפריעות לה. לכן, בכל מקרה שבו אתם מרגישים אי נוחות או כאבים בגלל צמיחת שן הבינה – חשוב להגיע בהקדם למרפאה כדי לאבחן את המצב.
אילו סוגי עקירות קיימים?
את עקירות השיניים ניתן לחלק ברוב המקרים לשתי קבוצות מרכזיות:
עקירת שן סטנדרטית
זהו מצב שבו רופא השיניים פשוט שולף את השן ממקומה בעזרת מלקחיים רפואיים. בטיפול זה הרופא למעשה תופס את השן שיש לעקור ומנענע אותה פעמים רבות על מנת לעקור אותה מהשורש.
זהו טיפול שכל רופא שיניים יודע כיצד לבצע והוא לא דורש הכשרה ייעודית או הכנות מיוחדות במרפאה. הטיפול ברוב המקרים ייעשה בהרדמה מקומית או בטשטוש (סדציה) כדי להפחית את הכאב הנלווה אליו. ניתן כאמור לבצע אותו בכל מרפאת שיניים, אך כדאי מאוד לעשות זאת אצל רופא שאתם סומכים עליו.
עקירת שן כירורגית
זהו הליך מעט מורכב יותר אשר חייב להיות מבוצע אצל רופא המנוסה בעקירות מהסוג הזה – עדיף כירורג פה ולסת או רופא מקצועי אחר המחזיק בניסיון בהליכים כירורגיים מהסוג הזה. כפי ששמה מרמז, העקירה הזאת היא הליך ניתוחי, כירורגי, אשר דורש ביצוע חתך קטן בחניכיים כדי "לשלוף" את השן החוצה ממקומה.
את הטיפול הזה מבצעים בין היתר כאשר לא ניתן לשלוף את השן בשלמותה. בחלק מהמקרים, בייחוד במצבים של הרס מתקדם של השן, היא עשויה להתפרק בתהליך השליפה, מה שעלול להותיר חלקים ממנה בחלל הפה או לא לאפשר עקירה יעילה מהשורש.
העקירה הכירורגית מתבצעת גם כאשר מדובר בשן בינה כלואה, שלא ניתן להגיע אליה באמצעות המלקחיים הרפואיים בלבד. על אף השם המבהיל של הטיפול, חשוב לזכור כי הוא עדיין נחשב פשוט בהשוואה להליכים אחרים – וגם זמן ההתאוששות והשיקום ממנו נחשב קצר יחסית ברובם המוחלט של המקרים.
גם הטיפול הזה נעשה בדרך כלל בהרדמה מקומית או בטשטוש. במקרים של פחד קיצוני מטיפולי שיניים, בטיפול בילדים או באנשים עם מוגבלויות – ניתן יהיה לשקול גם שיטות הרדמה אחרות – אפילו הרדמה מלאה במידת הצורך.
האם עקירת שיניים כואבת?
העקירה עצמה מבוצעת כאמור תחת הרדמה, טשטוש או שילוב של השניים. לכן המטופל לא צפוי להרגיש כל כאב או אי נוחות במהלכו. אם אתם מפחדים גם מזריקת ההרדמה, חשוב להבין שכיום ישנן שיטות חדשניות להתגבר גם על זה. הרדמה ממוחשבת היא טכנולוגיה שמאפשרת פיזור איטי מאוד של חומרי ההרדמה – ברמה שבה המטופל כלל לא מרגיש את הכאב בהזרקה. מטופלים רבים מעידים שהשימוש בשיטה זו סייע להם להתגבר על הפחד ולהפוך את הטיפול לנעים יותר.
חשוב להבין כי על אף שהטיפול עצמו אינו כואב, בשעות שאחריו, חומרי ההרדמה יחלו להתפוגג באיטיות ובהדרגה. במצב כזה, המטופל צפוי להתחיל להרגיש כאב מסוים או אי נוחות ברמות כאלו או אחרות. הניסיון שלנו מראה שכדי להילחם בכאב הזה לא צריך לעבוד קשה מדי – מספיק להיעזר במשככי כאבים סטנדרטיים הניתנים גם ללא מרשם רופא. לכן כדאי לבדוק שאתם מצטיידים בתרופות האלו מראש – עוד לפני הטיפול במרפאה.
איך להתכונן ליום שאחרי?
כאמור, אחרי הטיפול אזור חלל הפה עדיין יהיה מורדם ואתם לא תרגישו שום דבר. לכן, מומלץ מאוד להימנע מאכילה ומשתייה עד שהתחושה תשוב לאזור המורדם. יש להימנע גם מנשיכה של הלשון או הלחיים – תופעה ידועה בקרב אנשים אחרי טיפולי שיניים. במצב כזה, הנזק מורגש רק בשעות או בימים שאחרי הטיפול ועדיף להיות מודעים לכך מראש ולהימנע מכך.
בשעות הראשונות של ההתאוששות, ייתכן ותרגישו כאבים ברמות שונות או פשוט אי נוחות באזור הפה. ייתכן כי התחושות האלו אף יתגברו ביומיים שאחרי הטיפול – אך הן לא מזיקות ויחלפו בהדרגה בלי להשפיע עליכם בטווח הארוך. בימים האלו יש להיעזר בסבלנות ולשמור על אורך רוח.
ביום הראשון שלאחר הטיפול יש להקפיד לאכול מזונות שיגנו על הרקמות הרגישות בפה ולא יפגעו בהן. בהקשר הזה מומלץ לבנות תפריט המבוסס על מזונות רכים, פושרים וקלים לאכילה. כמו כן, יש להימנע בכל תוקף משטיפת הפה, מכיוון שהפעולה הזאת יכולה לשטוף החוצה קרישי דם שמונעים דימום מסיבי מאזור העקירה.
יש להימנע בכל תוקף גם מעישון, אשר משבש את זרימת הדם, עלול להאריך את משך ההחלמה ואף יכול לגרום לתופעות לוואי לא רצויות במהלכה. אם אתם סובלים מנפיחות או מכאב שלא מרפה, אפשר להניח קרח על אזור הטיפול כדי לכווץ את תאי הדם באזור ולסייע להפחתה מהירה יותר של הנפיחות והרגישות.
לאחר יומיים תוכלו לחזור לבצע שטיפות של חלל הפה – והן אף מומלצות על מנת לבצע חיטוי אפקטיבי שיפחית את הנפיחות ואת הסיכון לזיהום. לצורך המטרה הזאת ניתן להשתמש בתכשירים ייעודיים או פשוט לשים חצי כפית מלח בכוס מים פושרים ולשטוף באמצעותה את הפה שלוש עד ארבע פעמים ביום.
אם הנחינו אתכם לטיפול אנטיביוטיקה – חשוב מאוד להקפיד ליטול את התרופה על מנת להפחית את הסיכון לזיהום. יש לשים לב גם לכל סימן אזהרה שעלול להצביע על הימצאות של זיהום בחלל הפה – לרבות נפיחות שלא עוברת תוך כמה ימים ואף מתגברת, תחושה של דופק על העור, מוגלה, חום או כאב משמעותי. אם זיהיתם אפילו אחד מהתסמינים האלו אצלכם, אנחנו מבקשים שתעדכנו בהקדם את צוות המרפאה ואנחנו ננחה אתכם כיצד לפעול.
בנוסף, מהשלב הזה והלאה חשוב לגלות אחריות בשמירה על היגיינת הפה ולא לשכוח להגיע לביקורות תכופות במרפאה כדי לבחון את ההתקדמות ואת בריאות חלל הפה.